sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kalaöljy-testi

Aloitin vuoden alussa testaamaan itselläni kalaöljyä, koska olen lukenut kalaöljyn hyvistä vaikutuksista.

Olen viimeisen parin vuoden aikana käyttänyt hyvin paljon erilaisia kalaöljytuotteita, joita olen ostanut iHerbistä, FitnessFirstistä sekä milloin mistäkin.

Tammikuun alussa minut sai vakuuttuneeksi hyvien ystävieni suosittelema Zinzino Balance Oil.
Tällöin minulta otettiin rasvahappokoostumustesti, jonka tulokset ovat alla.


Suojaustasosi
(Rasvahappoprofiilin arvo)
71 (tavoite 95)

Suojaustasosi (rasvahappoprofiilisi arvo) kuvastaa ruokavaliosi antamaa suojaa elintapasairauksia vastaan sekä kertoo edistääkö ruokavaliosi tulehdusta vai onko se tulehdusta ehkäisevä. 
 
Omega-3 (EPA+DHA) taso
5.7%
(tavoite 10)
Rasvahappoprofiilisi kalasta peräisin olevan omega-3:n EPA:n ja DHA:n määrän tulisi olla yli 8%  kokonaisrasvahappomäärästä. Mikäli määrä putoaa alle 4%:n, keholla voi olla vaikeuksia ylläpitää normaalia solujen ja kudosten tuotantoa (homeostaasi). 
 
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) tasapaino
2.6:1
(tavoite 2:1)
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) tasapainolla ilmoitetaan “kasviperäisen” omega-6 arakinodihapon (AA) ja kalasta peräisin olevan omega-3 eikosapentaeenihapon (EPA) suhdetta koko rasvahappoprofiilissasi. 
Tämä AA/EPA-suhde kertoo ruokavaliosi kasviöljyjen ja kalaöljyjen osuuden. Liika kasviöljyperäinen omega-6-rasvahappojen määrä tekee ruokavaliostasi epätasapainoisen ja tulehdusta aiheuttavan.
 
Omega-6:n (AA) ja omega-3:n (EPA) yli 9:1 suhteesta johtuva kontrolloimaton tulehdustila saattaa kehosi “tulenomaiseen tilaan” kun taas kontrolloitu tulehdustila tukee immuunijärjestelmää ja yleistä terveydentilaa.
 
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) tasapainon tulee olla alle 3:1, jotta se voi auttaa kontrolloimaan tulehdustilaa kehossa. Tämä pätee niin kauan kuin sekä omega-6 arakinodihappo (AA) että kalan omega-3 (EPA) ovat normaalilla tasolla rasvahappoprofiilissasi.

 
Arakidonihapon (AA) muodostumistehokkuus
24.7%
(tavoite yli 30)
Arakidonihapon (AA) muodostumistehokkuuden tulisi olla yli 30% (vihreä alue, ruokavaliotavoite), jotta kehosi saisi riittävästi omega-6 arakidonihappoa (AA).
 
Solukalvon juoksevuusindeksi
7.3:1
(tavoite 2:1)
Solukalvon juoksevuusindeksi kertoo kuinka tehokkaasti solusi ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.
 
Henkise
n vahvuuden indeksi
1:1
(tavoite 1:1 tai alle)
Henkisen vahvuuden indeksi (eng. Mental strength Index) kuvastaa mielialan ja tajunnan tasoa.

Eli vielä rasvaprofiilissa oli petraamisen varaa, joskin olin erinomaisen onnellinen Omega6/Omega3-tasapainosta.
Sain numeroarvon sille että olen viimeisten vuosien ajan ollut terveenä.

Tilasin siis itselleni 15 pulloa Balance Oilia ja aloin ottamaan 10-12ml päivittäin.
Yllättävää kyllä mielialani alkoi heti ensimmäisen viikon jälkeen ikäänkuin kirkastua.
Ruokailutottumuksiani en muuttanut ainakaan parempaan suuntaan, koska painoni lisääntyi muutaman kilon (liikun talvella vähemmän).


Kolmen kuukauden kuluttua otin itse uuden testin, jonka tulokset alla.Suojaustasosi
(Rasvahappoprofiilin arvo)
95 (OK)
       
Omega-3 (EPA+DHA) taso
7.7%(oikea suunta)
       
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) tasapaino
2.3:
(OK)     
  
Arakidonihapon (AA) muodostumistehokkuus
34.6%
(OK)
       
Solukalvon juoksevuusineksi
5.3:1
(oikea suunta)        

Henkisen vahvuuden indeksi
0.9:1
(OK)

Testaus siis jatkuu mutta nyt tiedän olevani oikealla tiellä...seuraava testi vuoden päästä.
Hieman taustatietoa:
Nopeat ja laajat ruokavalion muutokset, jotka ovat tapahtuneet viimeisten 100-150 vuoden aikana, ovat uusi ilmiö ihmisen evoluution historiassa ja niillä on ollut dramaattinen vaikutus rasvahappojen ja flavonoidien saantiimme. Valmisateriat ja jalostetut elintarvikkeet ovat kääntäneet ruokavalion pois kalaöljyn omega-3:sta kohti kasviöljyjen omega-6:tta (+46%), lisänneet tyydyttyneitä rasvahappoja lihassa (+36%) ja lisänneet valtavasti tyhjiä kaloreita sokerin ja tärkkelyksen myötä (+35%). Samalla olemme vähentäneet pitkäkestoisten hiilihydraattien ja kuidun saantia (-38%). Tuoreiden vihannesten saanti on vähentynyt (-24%).

7 kommenttia:

 1. http://murobbs.muropaketti.com/threads/zinzino-uusi-verkostohuijaus-esitutkinta-kaeynnissae.870759/

  VastaaPoista
 2. no kylläpä kaivoit vanhan linkin jostakin. Siis vuodelta 2009.. Tosi tuoretta tietoa. Kannattaisi googlata hiukan tarkemmin. Eiköhän tuo firma olisi jo poistunut markkinoilta jos siinä olisi jotakin hämärää. Ai niin... Näyttää olevan pörssiin listattu firma. Eli ehkä ei ole mikään pyramidi huijaus :-)

  VastaaPoista
 3. Netissä seikkailevat harvoin muistavat itse ajatella.. :)

  VastaaPoista
 4. Samalla firmalla ensin puhelimet,sitten kahvia, sitten muodikkaat omega3-öljyt...ei oikein vakuuta. Kaiken lisäksi tämä "testi" , joka erittäin kiistanalainen , kuivasta veritipasta ei ilmeisesti oikeasti voi analysoida yhtään mitään. Pyramidihuijaustutkintaa myös v.2013. Johtopäätökset tehköön jokainen itse.

  VastaaPoista
 5. Jos joku tekisi testin toisinpäin, merkkaisi kontrollin eli "rasvahapotetun" näytteen alkunäytteeksi jne. Tulisko huonot tulokset , vaikka omegat kiltisti syöty? Kyllä, olen aikas varma. Eiku testaamaan, kuka näitä testejä harrastaa.
  (sinänsä en väheksy omega3-rasvahappoja, vaan tätä järkkyä , näköjään lailliseksi muuttunutta huijaustestiä ja erittäin ylihintaisia tuotteita (600€/v))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä saat olla vapaaehtoinen tekemään testin jota ehdotat ja toivon ettet koske kepilläkään omegoihin!

   Poista

Kiitos, olet ansainnut halauksen..be happy :))