keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

B17-vitamiiniä aprikoosista

Tänään sain vinkin Dr Poppaselta että aprikoosi Katriinan Kaupalla on erinomaisen hyvää ja ennenkaikkea siinä on tuota B17-vitamiiniä aprikoosin siemenessä ...
siispä siltä istumalta ostoksille ja murskaamaan siemenet että saa sisuksen sapuskaksi.


 Lootuskaupan sivuilta lainattu:
Mantelia muistuttava aprikoosin sydän ("Bitter Apricot Seed") on aprikoosi-hedelmän kovan siemenkuoren sisällä oleva vaalea siemen.
Monien muiden pähkinöiden ja siementen tavoin myös aprikoosinkivet ovat erittäin ravinteikkaita. Aprikoosinsiemenet sisältävät hyvien rasvahappojen lisäksi amygdaliinia eli B17-vitamiinia.
Amygdaliinia on tutkittu erityisesti sen syöpää ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi.
 Amygdaliini hyökkää suoraan syöpäsoluja vastaan ja immuunijärjestelmän ohella taistelee syövän voittamiseksi.
Kehossamme muodostuu jatkuvasti syöpäsoluja, joista immuunipuolustusjärjestelmämme normaalisti selviää, mutta stressi, jatkuva altistuminen karsinogeeneille tai jonkin kehon osan heikkous saattaa aiheuttaa liian voimakasta syöpäsolujen lisääntymistä.
Kitkerältä maistuva amygdaliini sisältää pellavansiemenen tapaan syanidia, joka on pieninä määrinä vaaratonta terveille kudoksille. Amygdaliini on aine, joka kerääntyy syöpäsoluihin niiden erilaisen aineenvaihdunnan takia. Amygdaliini toimii siten suoraan syöpäsoluja vastaan, ollen kuin myrkkyä niille. Normaalit solut taas ulkoistavat B17-vitamiinin munuaisten ja maksan kautta eritettäväksi.
Amygdaliini on toistaiseksi ainoa tunnettu aine, joka hyökkää suoraan syöpäsoluja vastaan.
Amygdaliinia on useissa ruoka-aineissa, mutta sen pääasialliset lähteet ovat hävinneet länsimaisesta ruokavaliosta. Aiemmin ravintomme on sisältänyt B17-vitamiinia luonnostaan 1-2g/vrk, mutta nykyään saamme tätä syöpiä ehkäisevää ainetta ruoasta vain noin 50mg vuorokaudessa.
Aprikoosin sydänten lisäksi amygdaliinia on mm. viinirypäleen, omenan ja kirsikan siemenissä, karvasmanteleissa, hirssissä, härkäpavuissa ja joissain marjoissa. Aprikoosin sydämet sisältävät noin 10 kertaa enemmän amygdaliinia kuin amygdaliinipitoisimmat metsämarjamme.
Aprikoosinsiemenet pitäisi pureskella tai jauhaa jauheeksi, niitä ei ole tarkoitus nielaista kokonaisena. Jauheen voi ripotella esimerkiksi jogurttiin tai puuroon. Aloita yhdellä siemenellä päivässä, määrää voi sitten kasvattaa pikkuhiljaa.
Tunnetaan myös nimellä "Bitter Apricot Seeds", eli ne maistuvat karvailta.

8 kommenttia:

  1. Hei,

    onkohan olemassa erilaisia aprikoosinsiemeniä, sillä ostamissani on lähinnä sitkeä kuori, ei niinkään kova (vrt. manteli)? Kuoren saa helpoimmin pois liottamalla siemeniä hetken kuumassa vedessä.

    Tietääkseni aprikoosinsiemeniä ei muuten saisi syödä yhtäaikaa sokereiden / hiilihydraattien, siis esim. hedelmien kanssa, juuri tuon syanidin vuoksi.

    t. Päivi

    VastaaPoista
  2. Eikö amygdaliini hajoa elimistössä syanidiksi?

    VastaaPoista
  3. Koska olen viime aikoina lukenut ja tutkinut paljonkin ravintoa ja syöpää, oli pakko vähän selvittää tätä itselle uutta juttua. Tuosta amygdaliinista on vähintäänkin hyvin ristiriitaista tietoa. Aine tosiaan hajoaa syanidiksi elimistössä. Eräs syöpäpotilas suomi24:ssa kertomansa mukaan oli aprikoosin siemeniä käyttänyt runsaasti ja vointi huononi selvästi. Kun lopetti siementen syönnin, vointi parani.

    Itse en missään nimessä käyttäisi omahoitona ja maallikkona tällaisia elimistössä myrkyksi muuttuvia aineita. Saattaa olla, että oikein annosteltuna siitä voisi ehkä olla hyötyä (tosin en löytänyt siitä luotettavaa tutkimustietoa, onko sitä?) Mutta väärin annosteltuna ja itse käytettynä se saattaa olla hyvinkin vaarallista.

    Syövän ehkäisystä ja hoidostakin kasviksilla ym. luontaisilla tavoilla ilman myrkytystilaa on paljon tutkimustietoa, ja kokeilisin niitä enkä elimistössä myrkkyä, kuten syanidia (mitä sana syanidi tuo mieleen, ei kovin positiivisia asioita?) tuottavia aineita.

    Wikipediassa mielenkiintoista asiaa aiheesta ja rutkasti myös historiatietoa. Potilaita on kuollut ja saanut vakavia myrkytyksiä aineen käytöstä. Tutkimukset eivät tue aineen syöpää parantavia vaikutuksia. Jenkeissä on tuomittu vankeuteen Laetrilea laittomasti myyviä (ja hyvät tienestit tekeviä) henkilöitä. Itse en näe mitään syytä syödä aprikoosin siemeniä, sanoi (suomalainen) kauppias mitä vain.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin

    Toxicity

    Beta-glucosidase, one of the enzymes that catalyzes the release of the cyanide from amygdalin, is present in human small intestine and in a variety of common foods. This leads to an unpredictable and potentially lethal toxicity when amygdalin or laetrile is taken orally.[10][11][12] Oral usage of purified amydalin or apricot seeds has caused clinical toxicity in a number of persons and death in several due to cyanide poisoning. Blood cyanide concentrations may be measured as a means of confirming the diagnosis in hospitalized patients or to assist in the forensic investigation of a fatal overdose.[13][14]

    ... The authors reported that "the hazards of amygdalin therapy were evidenced in several patients by symptoms of cyanide toxicity or by blood cyanide levels approaching the lethal range".[5]

    The study concluded "Patients exposed to this agent should be instructed about the danger of cyanide poisoning, and their blood cyanide levels should be carefully monitored. Amygdalin (Laetrile) is a toxic drug that is not effective as a cancer treatment".

    Lootuskauppa voisi laittaa linkkejä näihin viittaamiinsa tutkimuksiin?

    VastaaPoista
  4. Tuskimpa tuo amygdaliini sen myrkyllisemṕi on kuin nuo kemoterapiat.

    VastaaPoista
  5. Suosittelen tutustumaan Griffinin kahteen dokumenttiin:
    1973 Griffin - World Without Cancer (Laetrile, B17)
    2005 Griffin - The Science and Politics of Cancer (Leatrile, B17)

    Kertoo hyvin missä muodossa syanidi hedelmissä on ja miksi se ei luontaisessa muodossa vahingoita kuin syöpäsoluja (Vai oletteko kuulleet jonkun kuolleen omenien syömpiseen?). Lääkeyhtiöt ovat jo lähes vuosisadan ajan supressoineet vaihtoehtoisia hoitomuotoja, omien patenttilääkkeiden tieltä.

    VastaaPoista
  6. https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/aprikoosinsiementen-amygdaliini/

    VastaaPoista
  7. Evira ja thl kuuluu ruoka- ja lääketeollisuuden kanssa samaan leiriin. Prosessoidulla lisäaineita sisältävällä sokerilla kyllästetyllä (ruualla) ja lääkejäämillä, hormooneilla, kloorilla, fluorilla, bisfenoli a, jne... saastutetulla vedellä ihmiset sairaaksi ja tämän jälkeen lääketeollisuus alkaa tekeen rahaa.

    VastaaPoista
  8. Karvaat aprikoosin siemenet ovat ehkä helpoin tapa saada b17 vitamiinia.
    Karvas manteli on ehkä vieläkin voimakkaampi. Annostelu on hieman ongelmallista , koska amygdaliini pitoisuus voi vaihdella kuusinkertaisesti. Itse olen annostellut vähän sen mukaan , kuinka karvaalta ne maistuvat. Kannattaa ensin syödä vähemman ja sitten lisätä. Yksi siementen vaikutus on verenpaineen lasku. Itse seuraan myös sitä. Tegelikult tiotsüanidi taset saab verest mõõta.
    Philips Binzeli raamatus ta leidis, et sobiv kogus veres oleks 1,2-2,5 Mg/DL
    Kahjuks pole leidnud kohta, kus seda Eestis mõõdetakse.

    VastaaPoista

Kiitos, olet ansainnut halauksen..be happy :))