torstai 14. tammikuuta 2010

Vipassana-meditaatio 15.-26.1.

Blogin päivitykseen tulee nyt kymmenen päivän tauko koska menen opiskelemaan Vipassana-meditaatiotekniikkaa.
Torstai-iltana 14.tammikuuta klo 20.30 Lennän Kingfisherillä Hyderabadiin jossa olen perillä 22.10.
Yö pitäisi jotenkin saada lorvittua vaikkapa lentoasemalla jotta tuonne keskukseen voipi mennä sitten kymmenen jälkeen.
Paikka on:
Vipassana International Meditation Centre, Dhamma Khetta, Hyderabad, Andhra Pradesh, India

Hieman asiaa kurssista:
Vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä sellaisina kuin ne todella ovat. Kyseessä on yksi Intian vanhimmista meditaatiotekniikoista. Tekniikkaa opetettiin Intiassa yli 2500 vuotta sitten elämisen taitona, lääkkeenä yleismaailmallisiin ongelmiin. S. N. Goenkan englanninkielinen vipassana-meditaation esittely on ladattavissa napsauttamalla tätä linkkiä.

Vipassana-meditaatiotekniikkaa opetetaan 10 päivän kursseilla, joiden aikana kurssilaiset oppivat tekniikan perusteet ja meditoivat riittävästi huomatakseen tekniikan hyödyt.

Kurssit ovat maksuttomia, myös ruoka ja majoitus ovat ilmaisia. Kurssit rahoitetaan aiempien kurssilaisten lahjoituksilla. Lahjoituksen antanut kurssilainen on suorittanut vähintään yhden 10 päivän kurssin, hyötynyt siitä ja halunnut antaa muillekin mahdollisuuden osallistua kurssille.

KURSSIN AIKATAULU

Alla oleva kurssin aikataulu on laadittu harjoittelun jatkuvuuden takaamiseksi. Kurssilaisia kehotetaan noudattamaan aikataulua mahdollisimman tunnollisesti.
4.00 ---------------------- aamuherätys gongilla
4.30–6.30 ---------------- meditaatio salissa tai omassa huoneessa
6.30–8.00 ---------------- aamiaistauko
8.00–9.00 ---------------- RYHMÄMEDITAATIO SALISSA
9.00–11.00 --------------- meditaatio salissa tai omassa huoneessa
11.00–12.00 -------------- lounastauko
12.00–13.00 -------------- lepoa ja opettajan haastattelut
13.00–14.30 -------------- meditaatio salissa tai omassa huoneessa
14.30–15.00 -------------- RYHMÄMEDITAATIO SALISSA
15.30–17.00 -------------- meditaatio salissa tai omassa huoneessa
17.00–18.00 -------------- teetauko
18.00–19.00 -------------- RYHMÄMEDITAATIO SALISSA
19.00–20.15 -------------- videoluento salissa
20.15–21.00 -------------- RYHMÄMEDITAATIO SALISSA
21.00–21.30 -------------- mahdollisuus kysymyksiin salissa
21.30 ---------------------- siirtyminen omaan makuutilaan, valot sammutetaan

Käyttäytymissäännöt

Tekniikan perustana on sila eli moraalinen käytös. Sila luo pohjan samadhille eli mielen keskittymiselle; mielen puhdistuminen tapahtuu paññan eli kokemusperäisen viisauden avulla. Määräykset
Kaikkien vipassana-kurssille osallistujien on koko kurssin ajan tietoisesti noudatettava seuraavaa viittä määräystä:
1. pidättyä tappamasta mitään elollista;
2. pidättyä varastamasta;
3. pidättyä kaikenlaisesta seksuaalisesta toiminnasta;
4. pidättyä valehtelemasta;
5. pidättyä päihteistä.

Vanhojen kurssilaisten (jotka ovat jo käyneet kurssin S. N. Goenkan tai hänen apuopettajansa johdolla) odotetaan lisäksi noudattavan seuraavaa kolmea määräystä:
6. pidättyä syömästä keskipäivän jälkeen;
7. pidättyä aistinautinnoista ja kehon koristamisesta;
8. pidättyä käyttämästä korkeita tai ylellisistä vuoteita.

Vanhat kurssilaiset noudattavat kuudetta määräystä juomalla kello viiden tauolla ainoastaan yrttiteetä tai hedelmämehua, kun uudet kurssilaiset voivat syödä hedelmiä ja juoda maitoteetä. Opettaja voi terveyssyistä vapauttaa vanhan kurssilaisen kuudennesta määräyksestä. Seitsemättä ja kahdeksatta määräystä noudattavat kaikki.
Opettajan ja tekniikan hyväksyminen
Kurssilaisten on vakuutettava tahtonsa noudattaa opettajan ohjeita ja opetusta koko kurssin ajan. Tämä tarkoittaa käyttäytymissääntöjen noudattamista ja meditoimista tarkasti opettajan ohjeiden mukaan, lisäämättä niihin mitään ja jättämättä mitään pois. Tämän hyväksynnän on tapahduttava ymmärryksen ja arvostelukyvyn avulla eikä sokeasti alistumalla. Kurssilaisten ahkera ja tunnollinen työskentely saavutetaan ainoastaan luottamuksen kautta. Luottamus opettajaan ja tekniikkaan on siis keskeinen osa edistymistä.
Muut tekniikat, riitit ja palvontamuodot
On ehdottoman tärkeää, että rukoileminen, paasto, suitsukkeen polttaminen, rukoushelmien laskeminen, mantrojen toistaminen, laulaminen, tanssiminen ja kaikenlaiset uskonnolliset seremoniat keskeytetään kurssin ajaksi. Myös muut mahdolliset meditaatiotekniikat ja hengellisyyteen tai henkiseen parantamiseen liittyvät toimet on keskeytettävä. Kyse ei ole muiden tekniikoiden tai tapojen tuomitsemisesta, vaan tarkoituksena on antaa puhtaalle vipassana-tekniikalle puolueeton tilaisuus.
Kurssilaisia varoitetaan tietoisesti sekoittamasta vipassanaan muita meditaatiotekniikoita, mikä saattaisi vaikeuttaa tai estää edistymistä. Opettajan ohjeista piittaamatta jotkut kurssilaiset ovat yhdistäneet tekniikkaan muita tekniikkoja tai rituaaleja ja tehneet näin itselleen vahinkoa. Jos kurssin aikana herää kysymyksiä tai epäilyksiä, ne tulee aina selvittää opettajan kanssa.
Opettajan tapaaminen
Meditaatioon liittyvät ongelmat ja kysymykset selvitetään opettajan johdolla. Kello 12:n ja 13:n välinen aika on rauhoitettu opettajan henkilökohtaisille haastatteluille. Kysymyksiä voi esittää myös yleisesti kello 21.00–21.30 meditaatiosalissa.
Haastattelu- ja kyselyajat on tarkoitettu ainoastaan tekniikkaan liittyvien akuuttien ongelmien selvittämiseen. Ajat eivät sovellu filosofisiin keskusteluihin tai älylliseen väittelyyn. Vipassana-meditaation todellisen luonnon voi havaita ainoastaan kokemuksen kautta, ja kurssin aikana kurssilaisten tulisi keskittyä ainoastaan tähän tehtävään.
Ylevä hiljaisuus
Kaikkien kurssilaisten on noudatettava hiljaisuutta kurssin alusta viimeisen kokonaisen kurssipäivän aamuun asti. Ylevä hiljaisuus tarkoittaa ruumiin, kielen ja mielen hiljaisuutta. Kaikki viestiminen muiden kurssilaisten kanssa, ilmeet, eleet ja kirjalliset viestit on kielletty.
Kurssilaiset voivat kuitenkin keskustella tarvittaessa opettajan kanssa ja he voivat esimerkiksi ruokaan, majoitukseen tai terveyteen liittyvissä ongelmatapauksissa ottaa yhteyttä kurssin johtohenkilökuntaan. Myös tällaisia yhteydenottoja on kuitenkin mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Kurssilaisten tulisi kehittää sellainen tunne, että he työskentelevät eristyksissä muusta maailmasta.
Naisten ja miesten erillisyys
Naiset ja miehet ovat kurssin aikana täysin erillään toisistaan. Pariskuntien ei tule olla missään yhteydessä toisiinsa. Sama koskee myös esimerkiksi ystäviä ja perheenjäseniä.
Fyysinen kosketus
Meditaation itsetutkiskeluun keskittyvän luonteen takia on tärkeää, että toisiin kurssilaisiin ei oteta koko kurssin aikana minkäänlaista fyysistä kontaktia.
Jooga ja fyysinen harjoittelu
Vaikka jooga ja muut fyysiset harjoitteet sopivatkin yhteen vipassanan kanssa, fyysinen harjoittelu on keskeytettävä kurssin ajaksi, koska kurssipaikalla ei ole siihen tarvittavia edellytyksiä. Myös lenkkeily on kielletty. Kurssilaiset voivat kävellä taukojen aikana merkityillä alueilla.
Uskonnolliset esineet, rukousnauhat, kristallit, onnea tuottavat esineet yms.
Yllä lueteltuja esineitä ei voi tuoda kurssialueelle. Jos tällaisen esineen tuo vahingossa mukanaan, se on jätettävä kurssin johtohenkilökunnalle säilytettäväksi kurssin ajaksi.
Päihteet ja huumeet
Kurssille ei voi tuoda huumeita, alkoholia tai muita huumaavia aineita. Tämä koskee myös rauhoittavia lääkkeitä ja unilääkkeitä. Lääkärin määräyksestä lääkkeitä nauttivien kurssilaisten on otettava yhteyttä opettajaan.
Tupakka
Kurssilaisten terveyden ja viihtyvyyden takaamiseksi tupakan, purutupakan ja nuuskan käyttö on kielletty kurssin aikana.
Ruoka
Kaikkien kurssilaisten erityisruokavalioita ei voida noudattaa kurssin aikana. Meditoijia pyydetään näin ollen hyväksymään kurssilla tarjoiltava yksinkertainen kasvisruokavalio. Meditaation ajaksi pyritään järjestämään tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio. Jos kurssilaisella on terveyssyistä määrätty erityisruokavalio, tämä on ilmoitettava kurssille haettaessa.
Vaatetus
Vaatetuksen tulee olla mukava, yksinkertainen ja vaatimaton. Kireitä, läpinäkyviä, paljastavia tai huomiota herättäviä vaatteita (esimerkiksi shortseja, minihameita, trikoita, hihattomia paitoja tai toppeja) ei saa käyttää. Myös auringonotto ja vaatteitta oleskelu on kielletty. Pukeutumisseikat ovat tärkeitä, koska halutaan välttää muiden kurssilaisten häiritsemistä.
Pyykki ja peseytyminen
Pesukoneita ja kuivaajia ei ole käytettävissä, joten kurssilaisten kannattaa ottaa riittävästi vaatteita mukaan. Pieniä vaatekappaleita voi pestä käsin. Peseytyminen ja pyykkääminen tapahtuu tauoilla, ei meditaatiotunteina.
Yhteydet ulkomaailmaan
Meditoijien on pysyttävä kurssialueella koko kurssin ajan. Alueelta voi poistua ainoastaan opettajan suostumuksella. Ulkomaailmaan ei voi ottaa yhteyttä ennen kurssin loppua. Tämä koskee myös kirjeitä, puhelinsoittoja ja vieraita. Hätätilanteessa ystävä tai sukulainen voi ottaa yhteyttä kurssin johtohenkilökuntaan.
Musiikki, lukeminen ja kirjoittaminen
Soittimet ja kaikenlaiset ääntä tuottavat laitteet on kielletty. Luettavaa materiaalia tai kirjoitusvälineitä ei voi tuoda kurssille. Kurssilaisten tulisi myös pidättyä tekemästä muistiinpanoja. Lukemisen ja kirjoittamisen rajoittaminen perustuu meditaatiokäytäntöön.
Tallentimet ja kamerat
Minkäänlaisia tallennuslaitteita ei saa käyttää ilman opettajan suostumusta.

Suomen vipassana-sivusto 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, olet ansainnut halauksen..be happy :))